För många är det en dröm att ha en robot som kompis och sedan en tid tillbaka har företaget Enabot förverkligat denna dröm med en rad olika produkter. Företagets produkter har varit mindre robotar som primärt använts för övervakning av hem samt gett användare möjlighet att kommunicera med folk i hemmet via mobilapplikation. Under CES-mässan breddade företaget utbudet av rullande robotar med Ebo X som utöver övervakningsfunktioner kan underhålla nära och kära i hemmet.

Ebo X är likt sina föregångare en rund robot som kan balansera själv på två hjul och har tre primära användningsområden: övervakning, underhållning och kompanjonskap. Enheten är uppkopplad och kan kontrolleras via applikation oavsett var du befinner dig, så länge du har internetuppkoppling, samt med röstkommandon via Amazon Alexa.

IMG_6594 kopiera.jpg
IMG_6597 kopiera.jpg
IMG_6599 kopiera.jpg

På toppen huserar en lucka som döljer 4K-kameran som bland annat används för navigering och kommunikation. I kombination med sensorer kan Ebo X kartlägga ditt hem för att underlätta för dig om du vill att enheten ska bege sig och hålla koll på en specifik punkt i hemmet. Kommunikation sker via applikationen och flera användare kan se ström från den högupplösta kameran samt prata via enhetens högtalare.

Kameran har även stöd för att känna igen ansikten samt kroppsrörelser. Det sistnämnda kan användas som en säkerhetsfunktion som underlättar för användare att hålla koll på äldre nära och kära utifall dessa skulle ramla i hemmet. Om det sker kan Ebo X automatiskt ringa upp dig så att du kan kontrollera läget och snabbt kan bidra med assistans vid behov.

När det kommer till underhållning har tillverkarna implementerat högtalare från Harman som bland annat kan spela upp musik. Detta i kombination med robotens rörlighet möjliggör att du ska kunna be Ebo X att följa efter dig och spela upp din favoritmusik.

Enabot Ebo X släpps under årets andra kvartal i USA där prislappen ska ligga på förhållandevis höga 999 USD. Jämfört med Amazon Astro som erbjuder liknande funktionalitet för 1 500 USD är Ebo X snäppet billigare. Planer om släpp globalt finns, men när det sker är för tillfället okänt.

Vill du ha en robotkompis?

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.